Contact

JELLE CLEYMANS

Zangers

Jelle Cleymans (08/08/1985) is naast zoon, broer en kleinzoon, ook reeds 10 jaar actief als zanger, acteur, presentator en liedjesschrijver. Maar laat ons uit eerbied voor de chronologie, beginnen bij het begin.

 

Jelle kreeg namelijk voor het eerst een kleine, maar charmante televisieopdrachtjes toen hij amper 11 was. Hij speelde toen “Pieter” in De kotmadam en gaf tegenspel aan Gaston Berghmans in De Gaston Berghmans show. Twee jaar later vertolkte hij “de rosse” in Lili en Marleen en presenteerde hij het kinderblok KTV van Canal+.

Ook op de planken kon hij zijn eerste ministapjes zetten. Het grote “Les Misérables” kwam naar Antwerpen en zocht 9 jongens om Gavroche te spelen. Jelle deed auditie, bekwam het rolletje, en deed samen met zijn zus 4 maanden kostbare musicalervaring op.

Begin 2000 werd Jelle gecast voor de vaste rol van Tom Smit in de Eén reeks “Liefde en geluk”. In deze wat in de vergetelheid geraakte dramedy speelde hij samen met namen als Sien Eggers, Jan Steen en Frans Van der Aa. Gastrollen in o.a. “Flikken”, “Spoed” en de langspeelfilm “Blinker” volgden kort hierop.

Met zijn vrienden Jonas Van Geel, Jef Hoogmartens en David Bracke maakte hij de cabaretvoorstelling “Ge4endeeld”. Deze productie ging op 25 mei 2002 in première. Een dikke maand later begonnen de opnames van de Studio100 jeugdreeks Spring.

“Spring” betekende het echte begin van Cleymans’ carrière. Eind 2002 kwam het voor het eerst op antenne, en al snel groeide het programma uit tot een hit. Letterlijk en figuurlijk, want de begintune van de serie schopte het tot 8 weken nummer 1 in de Ultratop. Jelle, die deze tune eigenlijk eerder toevallig had ingezongen, werd frontman van de jongerengroep “Spring”. Samen met zijn collega’s Damian Corlazzoli, Anneleen Liègeois en Cara Van der Auwera, bracht hij 3 fullalbums uit, speelde hij 3 grote “In concert” tournees en maakte ze o.a. het podium van marktrock, suikerrock en de Lokerse feesten onveilig. Hun grootste hits werden Spring, Jong, Te min voor Anja en Met de trein naar Oostende.

Gelijktijdig met de uitzending van de eerste Spring reeks, versterkte Jelle het Ketnetwrapteam. Hij zou gedurende 5 jaar een vast gezicht van deze zender blijven. O.a. ook de programma’s “Gebuisd” en “Op schok” werden door hem op Ketnet gepresenteerd.

Voor Eén verzorgde hij samen met Ilse Van Hoecke de presentatie van “Eurokids 2005 en 2006” en de commentaar bij het “Junior Eurovisiesongfestival” te Boekarest.

Vanaf 2006 begon Jelle ook op ander gebied zijn horizonten te verruimen. Het was bijvoorbeeld in dat jaar dat hij de rol van “Bert Gorissen” aangeboden kreeg in de Vlaamse kaskraker Windkracht 10, Koksijde rescue. Deze film kon rekenen op 225000 bezoekers en op veel interesse uit het buitenland.

Een jaar later stapte Cleymans alweer in een nieuw avontuur. Hij mocht Kuifje gestalte geven in de musical Kuifje – De zonnetempel. Voor deze vertolking kreeg Jelle de Vlaamse Musicalprijs voor beste mannelijke hoofdrol. Ook regisseur Frank Van Laecke viel toen in de prijzen.

Het is diezelfde Frank Van Laecke, die dat jaar zijn volgende plannen uit de doeken zou doen. Hij zou samen met Studio100 de musical “Daens” maken, naar de verfilming van Stijn Coninckx uit 1992. Jelle werd gevraagd voor de rol van jonge socialist Jan De Meeter. In oktober 2008 ging deze megaproductie in première. Er zouden uiteindelijk 220000 Vlamingen komen kijken.

Na een samenwerking van meer dan 6 jaar, scheidden uiteindelijk de wegen tussen Jelle en Studio100. Na een fantastische, maar ook heftige Spring en Ketnet periode was het tijd voor iets anders.

Zo werd Jelle reeds begin 2008 geïntroduceerd als Jens in de populaire Eén soap “Thuis”, speelde hij Christopher Wren in “De muizenval” van Agatha Christie en deed hij erg veel stemmenwerk.

 

Genre: 
Nederlandstalig kleinkunst
Mogelijke formules: 

Festivalset: Op aanvraag

Contact